Het eerste (officiële) rokje

Het is eindelijk zo ver. Mijn eerste officiële rokje is af! Technisch gezien heb ik 4 jaar geleden een rokje gemaakt. Het was meer een kleedje dat bestond uit een rokje en een topje. Het was tevens te klein en ik heb het nooit kunnen dragen. Daarmee telt het lekker niet!

Dus mijn eerste rokje.

Het was bloed zweet en tranen. Het patroontje had ik al klaar en toch ben ik er een volledige dag mee bezig geweest. Van 11u ’s ochtends tot 20u ’s avonds (maaltijden niet inbegrepen).

En gezwoegd heb ik:
– de dames van verschillende naai-facebook-groepjes zullen volgens mij dubbel gelegen hebben van mijn rare vragen. Zo vroeg ik wat de rechtse kant van de stof was. Ik zat met avenrechts in mijn hoofd. Als ik even langer nagedacht had, had ik het wel geweten
– ik ben beste vrienden geworden met mijn tornmesje. Na drie keer de rits uithalen, één keer de bovenzoom uithalen en vijftien centimeter van een soort siersteekje uithalen (en die was niet te onderschatten) zouden mijn tornmesje en ik eigenlijk eens op date moeten om elkaar op een meer persoonlijk niveau te leren kennen.
– mijn derde poging rits inzetten was zo rampzalig dat ik er een blooperfoto van genomen heb. Kort samen te vatten als: ‘snel willen werken’..

Als je goed kijkt zie je dat het absoluut geen blinde rits is 🙂

Maar na al het zweten en zwoegen ben ik toch blij met het resultaat! Vandaag loop ik er al de hele dag mee rond (een uur zonnen in bikini niet meegerekend). Het zit stevig, slankt gelukkig een beetje af en ik kan er eens wat kleur op dragen.

Haal je ogen van mijn bleke benen af en dan toon ik je nog een foto, maar dan met de broche erbij. Die heb ik ’s avonds nog snel gemaakt tijdens een aflevering van private practice. Gewoon om de outfit ‘af’ te maken 🙂

De stof is van het stoffenspektakel

Het patroon en de handleiding uit Allemaal rokjes van Mme Zsazsa. Ik ben niet helemaal tevreden over de uitleg. Sommige zaken worden te kort, te chaotisch of soms zelfs niet uitgelegd. Dankzij de dames van al die facebookgroepjes is het toch gelukt. Het patroon is wel helemaal mijn ding. Toch heb ik het wat korter gemaakt. Net boven mijn knie vind ik beter. Daarvoor heb ik het rokje aan gedaan en de onderkant vastgespeld op de hoogte dat ik wou. 6 cm korter dus. Dit in twee delen en dan twee keer naar binnen slaan. 1 keer op 3 cm en nog eens op 3 cm. Zo kan je je boord mooi afwerken.

Ziezo dat was mijn zaterdagmiddag. Volgende week meer knutsel plezier 🙂

Geplaatst in: DIY

6 gedachtes over “Het eerste (officiële) rokje

 1. christine zegt:

  Hi, dank je 🙂
  Wat ik wel vergeten ben om te vermelden is dat ik het niet gevoerd heb 🙂 dat leek mij een volgende stap en met dit stofje is het uitstekend mogelijk. Je kan er niet door zien en het is nu toch warm genoeg..

  Donderdag ga ik naar het stoffenspektakel en ik denk idd dat ik snel een nieuw rokje zal kunnen afleveren 🙂

  Zal ik van de broche anderes een tutorial maken? Lijkt me wel leuk om te doen.. Ik heb hem niet zelf verzonnen maar heb er wel mijn eigen maten aan gegeven. De maten van het boek trokken op niets.. 🙂

  Like

 2. ~° Sarah °~ zegt:

  Ah ik had bovenzoom verkeerd geïnterpreteerd 🙂 en ik heb geen idee wat rechtse kant van de stof is?!
  Mja lijkt me idd leuk om te doen maar anderzijds niks voor mij om te dragen 🙂
  Als je ze héél klein zou kunnen maken kan je er nog oorbelletjes van maken?
  ^^
  Wat ik me nog afvraag, is er nog iets geworden van die siersteek of is dat voor een volgend projectje?
  x

  Like

 3. christine zegt:

  de rechtse kant is de goede kant 🙂
  dat lijkt mij wel moeilijk om ze zoo klein te maken.. maar uitdagingen zijn welkom.. hmmmm

  Die siersteek was wel mooi op zich maar omdat ik al een patroon had er onder was het wat te druk en te slordig. Daarmee dat ik die terug uitgehaald heb.

  Eerder voor een neutraal stofje dus.

  Like

 4. ~° Sarah °~ zegt:

  De rechtse kant … Nee snap het nog steeds niet 🙂 links en rechts is toch hetzelfde … Hoe ge uw stof ook houdt? Ah … Ik heb nu een effen zwarte stof gekocht om daar vanalles op te proberen zodat het niet te druk wordt maar nu ga ik even geen stof meer gebruiken tot tijdens mijn opleiding want dan kan ik die wel gebruiken 🙂

  Like

 5. christine zegt:

  Er bestaat een verhouding: links – rechts. Maar ook een verhouding averechts – rechts. Waarbij averechts de slechte kant van de stof is en rechts de goede 🙂
  Hopelijk snap je het nu 🙂

  Jouw opleiding is afstandsonderwijs toch he?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s